Agility

Betta pussissa

Muutama sana historiasta: agility sai alkunsa Englannissa vuonna 1978, ehkä hieman vahingossakin. Mies nimeltä John Varley järjesti väliaikaohjelmaa Cruftin koiranäyttelyyn, ja hän sai idean järjestää koirien estekilpailut. Suomeen agility saapui vuonna 1986.

Agility, joka tarkoittaa ketteryyttä, notkeutta ja terävä-älyisyyttä, sopii kaikille koirille rodusta riippumatta. Siinä kilpaillaan kolmessa eri säkäluokassa: minit, medit ja maksit. Myös luokkia on kolme, ykkös,-kakkos,-ja kolmosluokka. Kolmosen "suorittaneet" saavat valionarvon.

Kilpailuissa tulee suorittaa rata tietyssä järjestyksessä ihanneajassa. Radan ja ajan määrittelee yleensä tuomari. Radan tutustumiseen on aikaa 5 minuuttia ennen kisaa. Esteitä on yleensä 20. Virheistä saa 5 virhepistettä, väärästä radasta tai kolmestä kieltäytymisestä seuraa hylkääminen. Hylkäämisen jälkeenkin radan saa suorittaa loppuun.

Agility ja bernit: Agility sopii bernille erittäin hyvin. Ainoa vaatimus on että jalat ovat terveet, koska hyppääminen rasittaa koiraa melko paljon. Myöskin lämmittelyyn ja treenien jälkeiseen huoltoon kannattaa kiinnittää bernin kanssa erityisesti huomiota. Alkeiskurssin aloittamista suosittelisin aikaisintaan 1,5 vuotiaana, niin ettei tulisi vahinkoja jalkojen kanssa. Pieni perustottelevaisuus on syytä olla hanskassa ennen aloittamista: paikallaan pysyminen ja luoksetulo. Agility on hauskaa koiran ja ihmisen yhteistyötä!

Lisätietoja voi kysellä kentältä tai Satu Kälviäiseltä agiliitoa